In 2024 zijn er door het Ministerie van LVVN belangrijke stappen gezet om aan de slag te kunnen met het Beleidsprogramma Nationale Parken. Denk aan de financiering van de parken en de beleidsregel met de basiskwaliteitseisen. De nieuwe landelijke organisatie is van start gegaan en de gezamenlijke provincies hebben ‘nationale parken’ ook tot IPO-thema gemaakt, met als portefeuillehouder Harold Hofstra (zie ook het interview).
Voor het Nationale Parken Bureau (NPB) lag de focus in 2024 op het versterken van de eenheid en herkenbaarheid van de collectie van nationale parken, het bevorderen van de samenwerking tussen de nationale parken onderling door kennisuitwisseling, het verbinden van de nationale parken met het gezondheidsdomein, en het adviseren van nationale parken ten aanzien van bezoekersmanagement en recreatieve poorten.
Begin 2024 is het Verhaal van de Nationale Parken vastgesteld wat het streefbeeld en de beleidsdoelen uit het Beleidsprogramma kort en kernachtig vertelt. Het verhaal geeft aan waar de nationale parken gezamenlijk voor staan. Dit verhaal is het vertrekpunt voor de activiteiten die in 2024 rond eenheid en herkenbaarheid zijn uitgevoerd en ook voor de jaren daarna. Zo is er een start gemaakt met de integratie van de drie huidige websites die over nationale parken gaan. Deze website zal ook een digitaal kennisplatform bevatten waar nuttige en bruikbare informatie over nationale parken voor iedereen vindbaar is, zoals handreikingen, best practices uit nationale parken en relevante onderzoeken. Daarnaast zijn we begonnen met het “opfrissen” van de huidige nationale parken huisstijl die daarmee eigentijdser wordt. Nationale parken kunnen die gaan gebruiken en toepassen in hun eigen communicatie-uitingen.
In 2024 zijn er ook een aantal gezamenlijke landelijke activiteiten georganiseerd. IVN heeft samen met het Samenwerkingsverband Nationale Parken en het NPB in mei de Dag van het Park georganiseerd, er is een landelijke Laarzendag in oktober geweest, en er wordt eind dit jaar een kwartetspel over de nationale parken opgeleverd. Ook is de fietsapp Meesterwerk van het landschap welke door 6 nationale parken voert, in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed opnieuw gelanceerd.
Nationale parken en gezondheid is één van de actielijnen voor het Collectief Natuurinclusief (cNI). Samen met het cNI is er de afgelopen periode gewerkt aan een handreiking met een stappenplan, bedoeld om de nationale parken op weg te helpen de samenwerking aan te gaan met partijen in de gezondheidssector, maar ook met het sociale domein van de overheid.
Rond bezoekersmanagement en onthaal van bezoekers zijn er door het Nationale Parken Bureau samen met de nationale parken Weerribben-Wieden, Utrechtse Heuvelrug en Hollandse Duinen drie wwerksessies georganiseerd over de inrichting van hun recreatieve porrten en entrees.
In 2024 zijn er ook drie onderzoeken met betrekking tot nationale parken opgeleverd. Er is een onderzoek naar de bekendheid van de nationale parken uitgevoerd door Vrije Tijd en Ruimte. Hieruit blijkt dat de nationale parken nog maar beperkt bekend zijn bij Nederlanders. Het onderzoek naar de economische effecten van nationale parken uitgevoerd door Ecorys laat zien dat nationale parken een belangrijke economische impuls voor de regio kunnen opleveren. Het onderzoek van de WUR naar een monitoringsystematiek van educatieactiviteiten geeft aanbevelingen voor de opzet van een monitor, maar ook aanbevelingen om de samenwerking rond educatie in de nationale parken te verstevigen.
En last but not least. Bijzondere mijlpalen waren natuurlijk de aanwijzing van Van Gogh Nationaal Park en de herbegrenzing van Nationaal Park Drentsche Aa in oktober van dit jaar. Een mooie bekroning van twee trajecten waar veel aandacht, enthousiasme, volharding en energie in is gestoken door de betrokken gebiedspartners en parkorganisaties!