Bijeenkomst presentatie Landschapsbiografieën en Leidraad Standaard Nationale Parken Nieuwe Stijl

805 keer bekeken 0 reacties

Begin

27-11-2018 om 13:00

Einde

27-11-2018 om 17:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Staatsbosbeer/ Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Smallepad 5 te Amersfoort

Bij de verkiezing van het Mooiste Natuurgebied van Nederland in 2016, heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, één van de partners van het Nationale Parken Programma, de 4 winnende gebieden als onderdeel van de prijs een landschapsbiografie van hun gebied aangeboden.

Afgelopen april 2018 is ondertussen het werkdocument van de Standaard Nationale Parken Nieuwe Stijl vastgesteld door de partners van het Nationale Parken Programma.  Eén van de grote transitie-opgaven uit deze vernieuwde Standaard is hoe je vanuit landschaps-ecologische systemen, gradiënten en cultuurhistorische waarden tot een samenhangende opschaling en ruimtelijke kwaliteitsimpuls van een gebied kunt komen. Een eerste logische stap naar een regionale landschapsstrategie op de schaal van een Nationaal Park Nieuwe Stijl is een landschapsbiografie.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Staatsbosbeheer en het Nationale Parken Bureau organiseren daarom een middagbijeenkomst over de landschapsbiografieën en de ruimtelijke criteria uit de Standaard. Deze dag gaat over:

  • Welke rol en functie kunnen landschapsbiografieën vervullen als hulpbron in de uitwerking van de gebiedsambities en de ruimtelijke kwaliteitsimpuls uit de standaard?

  • Hoe kan een landschapsbiografie ingezet worden in andere ruimtelijke plannen zoals een landschapsvisie, de omgevingsvisie, etc

  • Wat voor gebiedsproces  ga je in? Waaraan moet je zoal denken?

  • Op welke ondersteuning kun je rekenen vanuit het Nationale Parken Bureau en de partners van de Nationale Parken? ?

De stappen die je kunt zetten qua inhoud en proces worden opgenomen in de Leidraad Ruimtelijke Kwaliteit Standaard Nationale parken Nieuwe Stijl. Een eerste concept van deze Leidraad zal op deze dag gepresenteerd worden. Daarna zal aan de hand van een aantal voorbeelden uit de praktijk nader geduid worden hoe je aan bepaalde stappen inhoudelijk of procesmatig handen en voeten kunt geven.

Voor nu vragen wij u alvast in uw agenda te reserveren:

Datum:                27 november 2018

Aanvang:            13.00 uur

Einde:                  17.00 uur

Locatie:               Staatsbosbeer/ Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Smallepad 5 te Amersfoort

U kunt zich nu al aanmelden bij info@nationaleparkenbureau.nl

Het volledige programma vind u onderaan deze pagina.

Tevens verzoeken wij u deze uitnodiging door te zetten naar andere personen binnen uw ‘werkgebied’ die op dit thema werkzaam zijn of op een andere manier betrokken zijn bij de (aspirant-) nationale parken Nieuwe Stijl.

 

Met vriendelijke groet,

Janneke van Montfort - Hoofd Nationale Parken Bureau

Jori Wolf                         - Programmamanager Staatsbosbeheer Nationale Parken

Henk Baas                     - Hoofd Landschap, Rijksdienst voor Cultureel erfgoed

 

 

 

0  reacties

Cookie-instellingen