Op bezoek bij de Thames: studiereis Thames Landscape Strategy

10-07-2018 1671 keer bekeken 0 reacties

7 en 8 juni bracht een delegatie van het Nationale Parken Bureau samen met vertegenwoordigers van (natuur)organisaties, de provincie Zuid-Holland, IJsselbiƫnnale, Ministerie van landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Rijksadviseur voor het landschap een werkbezoek/studiereis aan de Thames ten westen van Londen, de zogenaamde Arcadian Thames.

De Thames-Landscape Strategy (hierna TLS) is een voorbeeld van een aanpak en visie voor dit gebied  wat gebukt gaat onder stedelijke druk en kampt met waterveiligheidsopgaven. De ambities liggen in de lijn van de Nationale Parken in Nederland. De TLS begint met een gedegen analyse  met een duidelijk en goed verhaal over de samenhang, het ontstaan van dit gebied en het landschap en de natuur in dit gebied. Deze strategie wordt gedragen door de bewoners en staat daardoor al ruim 20 jaar als een huis. Landschapsarchitect Kim Wilkie is de schrijver en ontwerper van de landschapsstrategie voor de Thames, die een  scope van minimaal 100 jaar heeft.

Wij gingen op bezoek om te ontdekken wat het geheim is van deze aanpak. Op het programma stond op donderdag een vaartocht over de Thames met gastheer Kim Wilkie en de coƶrdinator van de TLS, Jason Debney. Opvallend voor de strategie van de Thames is dat zones zijn aangewezen voor natuur, extensieve landbouw (begrazing), erfgoed, bebouwing, recreatie, zichtlijnen, groen  etc. Dit zou ook een praktisch bruikbaar model voor Nederlandse situaties kunnen zijn. Daarnaast was de bezielende aanpak van landschapsarchitect Kim Wilkie waarschijnlijk de grootste kracht voor het bij de bevolking in het hart krijgen van zijn visie op het landschap en het beheer ervan. Toen Wilkie dertig jaar geleden de TLS schreef is hij drie jaar lang onafgebroken in gesprek gegaan met bewoners, wijkorganisaties, woningcorporaties, bedrijven. Deze aanpak heeft ertoe geleid dat de omgeving zich zeer betrokken voelt bij het landschap van de Thames en zich daardoor ook verantwoordelijk voelt voor het behoud ervan voor nu en in de toekomst. De Thames Landscape Strategy is voor maar een deel van de rivier geldig. Het gebied vanaf Weybridge tot en met Kew Gardens in het zuiden van Londen valt onder het landschapsplan van Wilkie.

Het volledige verslag en de presentaties van het seminar leest u hier:
http://www.nationaleparkenbureau.nl/documenten+en+verslagen/default.aspx#folder=977416
 

 

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen