Studenten bedenken plan voor renovatie fietspaden

05-11-2018 2095 keer bekeken 1 reacties

In september en oktober hebben vijf internationale studenten van de Wageningen Universiteit een project uitgevoerd met als doel het exploreren van ontwerpen van fietspaden die aansluiten bij het verhaal van de Waddeneilanden.

Het onderzoek is specifiek gericht op het verkennen van innovatieve alternatieven voor de schelpenpaden en het beleven van de waarden van het Werelderfgoed. De fietspaden kunnen in de toekomst bijdragen aan het beleven van de karakteristieke eigenschappen van het Werelderfgoedgebied.

Tijdens het project hebben de studenten Terschelling, Vlieland en Ameland bezocht. Het doel van deze bezoeken was om een beeld te krijgen van de eilanden en te inventariseren welke gebieden het meest te bieden hebben. In overleg met medewerkers van Staatsbosbeheer hebben zij gekeken naar mogelijke ontwerpen die kunnen worden toegepast in deze gebieden om de beleving vanaf de fiets te verbeteren.

Uiteindelijk zijn er ontwerpen verkend voor vier verschillende landschapskenmerken: de duinen, de aangeplante bossen, de kwelders en de fietspaden langs de Waddenzee. Naast deze focusgebieden hebben zij ook algemene alternatieven voor de schelpenpaden verkend en hier een viertal voorstellen voor gedaan. Om het tij beter te kunnen beleven stellen ze meebewegende drijvende fietspaden voor en om de vergezichten en weidsheid te kunnen ervaren wordt er meer spanning aangebracht door hoge duintoppen en het contrast van de dichte bossen en de open duinvalleien te benutten.

De gevonden alternatieven zijn samengevoegd in een catalogus die beschikbaar is gesteld aan Staatsbosbeheer. Ook de presentatie van de studenten is digitaal beschikbaar voor geïnteresseerden. Het idee is dat de voorgestelde alternatieven in de toekomst gepresenteerd worden aan andere partijen die betrokken zijn bij het vernieuwen van de schelpenpaden op de Waddeneilanden. Denk bijvoorbeeld aan hergebruik van plastic dat uit de zee is gevist, of paden die energie opwekken voor de dorpen op de eilanden. De studenten hebben naar eigen zeggen goede hoop dat er in de toekomst gelijkwaardige alternatieven voor schelpenpaden beschikbaar zijn. Ze hebben laten zien dat er in het buitenland in Nationale Parken al hele fraaie alternatieven gebruikt zijn, dus als het daar kan, waarom hier dan niet?

Voor de studenten is dit project onderdeel van hun studie, waarbij zij als consultants werken met een externe opdrachtgever. Dit specifieke onderzoek is uitgezet door een samenwerking van gemeente Terschelling en Staatsbosbeheer. De verschillende studieachtergronden van studenten zorgen voor een verfrissende en interdisciplinaire kijk op de situatie.  Voor dit project hebben zij hun team de naam Ecostructure Consultancy gegeven.

Geschreven door Anika Holtrop & Stijn de Haan namens Benedikt Hess, Guim Colomé, and Nafisa Chirmoti. 

 

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Ron Vuur van Een Verantwoorde Toekomst

08-12-19 om 12:37

Betrokken om mee te denken over een duurzame fietsinfrastructuur op de Waddeneilanden. Vandaar uit heb ik belangstelling voor de presentatie en de catalogus opgesteld door het team.

Cookie-instellingen