Aan de slag met de Standaard voor nationale parken van de toekomst

07-02-2019 1540 keer bekeken 0 reacties

Een aantal nationale parken is al de slag met de Standaard, de lijst met concrete criteria over de ambities voor de nieuwe en meer aansprekende nationale parken. Dat bleek vorige week bij een informatiebijeenkomst van nationale Parken Bureau.

John Haitsma van Nationaal Park Alde Feanen, Frans van Deursen van Nationaal Park Nieuw Land en Adri Ooms van Sallandse Heuvelrug vertelden daar ieder over hun aanpak. Nieuw Land heeft miljoenen ter beschikking om een heel nieuw nationaal park in te richten en te werken aan de natuurwaarden en de marketing van het gebied, belangrijke criteria in de Standaard. De Alde Faenen gaat te rade bij de omwonenden van het park om zoveel mogelijk betrokkenheid te creëren van de locale bevolking. De Sallandse Heuvelrug is door de standaard op het spoor gezet om de cultuurhistorie meer te verweven in het straks veel grotere nationale park.

Inspiratie uit het buitenland
Veel van de bezoekers werden geïnspireerd door het interview met Paul Tiplady, die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend met zijn werk voor de nationale parken in Engeland. Tiplady gaf aan dat de Engelse situatie niet te vergelijken is met de Nederlandse omdat de schaal waarop de parken in Nederland opereren veel kleiner is. Toch gaf hij goede voorbeelden over samenwerking met boeren en toeristische ondernemers in de parken waar wij in Nederland veel van kunnen leren en waarmee wij kunnen experimenteren. In het Lake District werken bijvoorbeeld de medewerkers van de toeristische ondernemers een dag per maand voor het nationaal park. Niet alleen doen zij op die manier enorm veel kennis op over het park, het leuke is juist dat zij die kennis veel beter kunnen doorgeven aan hun gasten. 

Lees het volledige verslag van de dag en interessante informatie over de nationale parken South Downs en Lake District.

 

 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen