Life subsidie

19-02-2019 1152 keer bekeken 0 reacties

Vanaf 4 april is het weer mogelijk aanvragen in te dienen voor de onderwerpen ‘Climate Change’ en ‘Environment’. De Life-subsidie biedt mogelijkheden voor financiering van projecten op het gebied van governance in de nationale parken.

Heb je plannen om een projectvoorstel (proposal in Life terminologie) in te dienen? Dan is het van belang om in de eerste versie in ieder geval aandacht te geven aan de volgende punten. Op basis van onder andere analyse van geaccepteerde voorstellen in 2017 lijken de kansen op toekenning van een LIFE subsidie groter als er aandacht is voor:
◦De waarde van het project ligt boven de 1.000.000 EUR;
◦De resultaten zijn zo ver mogelijk gekwantificeerd (meetbaar);
◦De meerwaarde voor Europa is evident (e.g. schaalbaar, kennis uitwisseling);
◦Het aandeel van infrastructure costs op totale begroting is klein;
◦Het innovatie aspect is duidelijk (e.g. toepassen van bestaande technologieën in een nieuw veld).

In de eerste selectie worden 'bonuspunten' gegeven als het plan onderstaande elementen bevat:
◦pilots / experimenteren;
◦duurzaam inkopen (e.g. ecolabel);
◦inter/transnationale samenwerking;
◦uptake van uitkomsten/technologieën uit H2020 (Horizon 2020 EU Onderzoeks- en innovatie programma)
In 2017 zijn er relatief weinig Proposals ingediend op het onderwerp Climate Change – Adaptation. Daar zijn toen ook alle Proposals die door de eerste selectie zijn gekomen  daadwerkelijk toegekend.
Stapelen van PAS en LIFE subsidies

Recent is bij een LIFE project dat subsidies voor Life en PAS heeft gestapeld subsidie teruggevorderd. Het is onduidelijk of enkel het stapelen van PAS en LIFE voldoende aanleiding geeft tot terugvorderen van subsidie. Bij dit specifieke project was er ook sprake van het niet behalen van beloofde extra versnelling. Advies van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is om in LIFE projecten níet te stapelen met PAS.
Meer informatie over het LIFE fonds vind je via https://ec.europa.eu/easme/en/life. Vragen over het indienen van Proposals: life@rvo.nl

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen