Dag van het Nationaal Park 2020

28-04-2020 883 keer bekeken 0 reacties

Alle 21 Nationale Parken in Nederland doen mee op of rond 24 mei 2020. Vanwege de bijzondere situatie waarin we momenteel leven gaan we dit jaar online!

Het organiseren van evenementen ter plaatse zal dit jaar moeilijk zijn, maar we kunnen mensen nog steeds opwinden, informeren en herinneren aan de waarde van hun parken in een digitaal formaat. Voor deze gelegenheid hebben we de hashtag #ParksForHealth en #NatuurdoetjeGoed gemaakt. Om Nederland  beter bekend te maken met de Nationale Parken en toch de bijzondere natuur van de Nationale Parken tijdens de Dag van het Nationaal Park 2020 te laten organiseren we:

• Een digitale (vlog) tour met de boswachter door elk Nationaal Park – het advies is om zoveel thuis te blijven waar mogelijk. Met de digitale natuurexcursies van de Nationale Parken bieden we tijdens de Dag van het Nationaal Park 2020, Nederland toch de mogelijkheid om van de bijzondere en unieke natuur van de Nationale Parken te genieten. Ga 24 mei op pad met één van onze Nationale Park gidsen of boswachters en geniet van het park en de natuur.

• De Nationale Parken Quiz  – We laten Nederland op een digitale wijze kennismaken met de bijzondere en unieke natuur van de Nationale Parken. Onder het mom van “wat weet jij van de Nationale Parken…” maken we een Quiz om de mensen vanuit thuis toch de Nationale Parken te laten beleven en leren kennen op de Dag van het Nationaal Park 2020. Zo bieden we toch iedereen de gelegenheid om de bijzondere natuur van de Nationale Parken te ontdekken onder het motto “ natuur doet je goed.”
#dagvanhetNationaalPark
#ParksForHealth
#natuurdoetjegoed
#europeandayofparcs

De Nationale Parken en natuur en gezondheid
Uit Brits onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die minimaal twee uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. Natuur geeft je een boost om je fitter en vrolijker te voelen. Onderzoek bewijst dat het goed is voor je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming. Zelfs het kijken naar natuurbeelden heeft een positief effect.
Wist je dat…?
• Een stevige wandeling van 30 minuten op vijf dagen van de week kan het risico op een hartaanval en beroerte met 20-30% en depressie / dementie met 30% verminderen
• Buitenactiviteiten en contact met de natuur kunnen helpen bij het slaappatroon, het verminderen van stress, het verbeteren van de gemoedstoestand en het gevoel van eigenwaarde en het bieden van zinvolle sociale contacten
• Contact en ervaring met de natuurlijke omgeving door jongeren kan levens veranderend zijn in termen van vertrouwen en vaardigheden, die de kansen op werk kunnen vergroten
• Contact met de natuur kan helpen om ongelijkheden op gezondheidsgebied in alle levensfasen te verminderen: pre-geboorte, kindertijd, volwassen leven en ouderdom
Kortom natuur doet je goed! En de Nationale Parken zijn prachtige voorbeelden van typisch Nederlandse landschappen met internationaal bijzondere natuur. Bossen, heide, laagveen, getijdenwater, beekdalen, vennen en meer; allemaal op korte afstand van elkaar. Elk gebied heeft zijn unieke karakter en historie, met eigen planten, dieren en landschappen.

Het verhaal van de Nederlandse natuur
Nederland heeft 21 Nationale Parken. Gezamenlijk vertellen zij het verhaal van de Nederlandse natuur. De Nationale Parken zijn prachtige voorbeelden van typisch Nederlandse landschappen met internationaal bijzondere natuur. Bossen, heide, laagveen, getijdenwater, beekdalen, vennen en meer; allemaal op korte afstand van elkaar. Elk gebied heeft zijn unieke karakter en historie, met eigen planten, dieren en landschappen.
Het eerste Nationaal Park in Europa werd op 24 mei 1909 in Zweden ingesteld. Naar aanleiding hiervan wordt jaarlijks in de Nationale Parken van Europa "De Dag van het Nationaal Park" op deze dag gevierd.

 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen