Observatorium in Dark Sky Park Lauwersmeer

08-10-2020 1222 keer bekeken 0 reacties

Nationaal Park Lauwersmeer werd in 2016 door de International Dark Sky Association officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park.

Een Dark Sky Park is een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven en de sterrenhemel te zien. De benoeming voor het Lauwersmeer is bijzonder, omdat Nederland één van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Het predicaat ‘Dark Sky Park’ leidde tot mooie en soms onverwachte samenwerkingen. Zo worden er door Friese amateurastronomen samen met de Rijksuniversiteit Groningen sterrenkijk-avonden georganiseerd. Dat heeft geleid tot de bouw van een observatorium in het Lauwersmeer dat, wanneer het straks klaar is, op afstand vanuit het Blaauw-observatorium in Groningen te bedienen zal zijn. Groninger boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer schreef onlangs een blog over het Dark Sky Park.

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen