Advies Commissie Verkenning Nationale Parken en webinar

20-11-2020 1268 keer bekeken 0 reacties

Op verzoek van Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft de Commissie Verkenning Nationale Parken onderzocht welke gebieden in Nederland internationaal onderscheidende gebieden zijn op het vlak van natuur, landschap en cultuurhistorie.

Het advies van de Commissie Verkenning Nationale Parken om 5 gebieden aan te wijzen als Nationale Landschapsparken veroorzaakte reuring bij de partners van de Nationale Parken Deal. De commissie heeft criteria gehanteerd bij de selectie van gebieden, die een stap verder gaan dan de Standaard en alleen kijken naar de internationale waarden. 
Het handelingskader en de mogelijkheden voor stikstofreductie, CO2 reductie, biodiversiteit etc is voor alle gebieden van belang en heel goed te gebruiken. Hoe kan je gebieden als voorbeeld of pilot inzetten voor grote ruimtelijke opgaven? Dat is een belangrijke vraag en opgave die alle nationale parken ter harte kunnen nemen. 
Een andere belangrijke boodschap uit het advies is de rol van de overheden, de langjarige waarborging van de standaard, de juridische component en het financiĆ«le commitment. Het Rijk heeft een belangrijke rol in de waarborging van het stelsel. Hier wordt aandacht voor gevraagd. OP 14 december wordt het advies besproken met de Ministers van LNV en OC&W. De Tweede Kamer heeft recent bij de begrotingsbehandeling van LNV een motie aangenomen nav dit advies. 

Vrijdag 4 december organiseerden de RCE en Staatsbosbeheer een webinar over het advies. U kunt dit webinar hier terugkijken.  Lees hier het gezamenlijke persbericht van Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed  over het advies.

De media heeft heeft dit nieuws goed opgepakt. O.a. NOS publiceerde er over:
https://nos.nl/artikel/2357410-advies-vijf-natuurgebieden-kunnen-nationaal-landschapspark-worden.html

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen