Opdracht WUR-studenten Duurzaam toerisme

09-12-2020 777 keer bekeken 0 reacties

Bijt toerisme natuurbeschermingsdoelen of kan toerisme bijdragen aan natuurbeschermingsdoelen en hoe dan? Hoe kunnen wij lokale gemeenschappen zo effectief mogelijk laten profiteren? Studenten doen onderzoek.

Een groep van ca. 40 studenten van de Wageningen Universiteit, deelnemers aan de cursus Governance of Tourism & Natural Resources voert momenteel onderzoek uit ter voorbereiding van een internationale benchmarkingstudie over de rol van toerisme en recreatie in Nederlandse nationale parken. 

Presentatie onderzoeksresultaten

De studenten worden bij het onderzoek begeleid door dr Machiel Lamers en dr Bas Amelung. De onderzoeksresultaten worden 16 december 2020 om 13.30 uur gedeeld in een online seminar. De studen doen 6 pitches van 5 minuten en Arjaan pellis geeft een toelichting over het benchmarkonderzoek. U kunt dit on line bijwonen via Zoom.

Internationale benchmarkingonderzoek

Het Ministerie van LNV subsidieert een internationaal benchmarkingonderzoek naar duurzaam toerisme. In deze benchmarkingstudie zullen de ontwikkelingen in Nederlandse nationale parken vergeleken worden met relevante parken in Europa. De studenten van de WUR doen de voorbereidende desk research (data mining) aan de hand van bovenstaande en nog veel meer vragen in verschillende regio’s: Scandinavië, Duitstalige landen, België en Frankrijk, Italië en Spanje en Oost-Europa.

Via data mining van internationale wetenschappelijke literatuur onderzoeken zij van welke nationale parken in Europa we in Nederland iets kunnen leren om toerisme in Nederlandse nationale parken op een zo goed mogelijke manier te managen. Welke nationale parken komen bovendrijven die relevant zijn voor de Nederlandse situatie. We zitten in een transitie van de nationale parken; toerisme wordt genoemd als een belangrijke drijvende kracht in die transitie, het wordt belangrijker voor de locale economie in Nederland. Maar er komen ook allerlei vragen boven en problemen bij kijken. Wat kunnen wij leren van die internationale voorbeelden?

Beleidsimplicaties

De onderzoeksresultaten van de studenten zullen worden opgenomen in het formeel lopende onderzoek van Roel During, Arjaan Pellis en Machiel Lamers van de WUR. Het onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan het begrijpen van de gevolgen en de beleidsimplicaties van toerisme in nationale parken. Vervolgens gaat het onderzoek van Roel During van start, op basis van al die kennis die de studenten hebben verzameld en aangeleverd: een aanbeveling over welke parken zij zouden moeten kiezen, de verzamelde literatuur, welke indicatoren heel geschikt zijn om de relatie toerisme en park management beter in kaart te brengen. 

Meer weten over de opdracht? Neem dan contact op met j.wolf@staatsbosbeheer.nl 

Kent u een nationaal park in het buitenland dat een goed voorbeeld is voor de Nederlandse parken? Laat het weten via info@nationaleparkenbureau.nl o.v.v. studentenonderzoek WUR

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen