Samenwerkingsverband Nationale Parken kiest nieuwe (interim) voorzitter

15-07-2021 621 keer bekeken 0 reacties

Het Algemeen Bestuur van het Samenwerkingsverband Nationale Parken heeft Michiel Rijsberman benoemt als (interim)voorzitter van het Algemeen en Dagelijks bestuur van het Samenwerkingsverband

Rijsberman is gedeputeerde van de provincie Flevoland. Ook is hij voorzitter van de stuurgroep Nationaal Park Nieuw Land, een park in ontwikkeling, dat sinds 2018 de status van Nationaal Park heeft.

Met de maatschappelijke partners is afgesproken dat hij tevens voorzitter wordt van het Platform en Kernteam Nationale Parken. Hij maakt deel uit van de Regiegroep waarin vertegenwoordigers van Rijk, het IPO en genoemd Kernteam samenwerken. Ook gaat hij de functie vervullen van President van de Sectie Low Countries van de Europarc Federation, waarin de Belgische en Nederlandse Parken samenwerken.

Hij volgt in al deze functies Hendrik Oosterveld op die bij elkaar 6 jaar, eerst kort vice-voorzitter  en daarna voorzitter van het Samenwerkingsverband is geweest. Hij was ook ruim 8 jaar voorzitter van het Nationaal Park Drentsche Aa.

Rijsberman gaf bij de overdracht aan  Oosterveld zeer erkentelijk te zijn voor zijn niet aflatende inzet in al die jaren voor de Nationale Parken en vernieuwing van het stelsel van Parken. Hij kenschetst hem als een verbinder met een visie. Hij had veel aandacht voor het betrekken van jongeren bij de Parken

Het was een intensieve tijd. Die begon met  het door de  Tweede Kamer aangenomen amendement Jacobi/van Veldhoven bij de EZ-begroting 2015, met als strekking: “middelen vrij te maken voor het opzetten en implementeren van een nieuwe standaard voor Nationale Parken.” De eerste mijlpaal was de Nationale Parken Deal in 2017, gevolgd door de  Standaard Nationale Parken Nieuwe Stijl werkversie mei 2018. Er ontstond een hechte samenwerking tussen de Nationale Parken en maatschappelijke Partners. Mede door grote inzet van het Nationale Parken Bureau is er inmiddels veel tot stand gebracht, zoals een Leidraad als hulp voor het doorvoeren van de standaard, een educatie strategie, communicatie  aanpak, merkbekendheid, kennisopbouw, een visitatiecommissie voor steun voor de parken. Belangrijk was de stimuleringsbijdrage van 6  miljoen euro van LNV minister Schouten en bijbehorende co-financiering vanuit de regio om het transitie proces te ondersteunen.

Na de transitie periode is een structurele aanpak van het stelsel van Parken nodig gericht op langjarige continuïteit, met goede regie, borging van het stelsel en adequate financiering voortbouwend op de tot stand gekomen samenwerking.

______________________________________________________________

Bericht voor de redactie: nadere informatie bij

Michiel Rijsberman: via info@nationaleparkenbureau.nl of 06-51002901

Hendrik Oosterveld,: oosterveldhendrik@hetnet.nl of 06-55 82 44 71

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen