Analyse recreatiezonering Veluwe

25-08-2021 518 keer bekeken 0 reacties

Zonering wordt steeds vaker toegepast om de verschillende vormen van recreatie goed te stroomlijnen in natuurgebieden.

Door bezoekers te herverdelen, wil je enerzijds bereiken dat recreatieve druk op kwetsbare natuur afneemt, anderzijds voldoende mogelijkheden biedt aan verschillende vormen van recreatie. Het Nationale Parkenbureau heeft de leidraad  ‘recreatiezonering als methode voor bezoekersmanagement ter versterking van de Nationale Parken en natuurgebieden’ opgesteld. Maar er is altijd ruimte voor nieuwe inzichten. Daartoe heeft Masterstudent Arjan Freije (VU / TUD) onderzocht hoe op de Veluwe het recreatiezoneringsplan tot stand is gekomen en wat we hiervan kunnen leren. Zijn rapport biedt een gedegen analyse met praktische tips en trucs. Recreatiezonering is contextueel verschillend toegepast in andere (Europese) natuurgebieden. Belangrijke les van eerdere toepassing is dat een zoneringsplan door de tijd ingehaald kan worden, met name bij gebrekkige handhaving en naleving. Daarnaast is het van belang dat zonering altijd samen met andere beleidsmaatregelen moet worden toegepast. Recreatiezonering is niet hét middel, maar een middel waar veel andere maatregelen op kunnen aanhaken.

Download het rapport De totstandkoming van een recreatiezoneringsplan; een analyse van de totstandkoming van een recreatiezoneringsplan op de Veluwe. 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen