Landschapscafé's: inspirerende talkshows over het landschap van de toekomst

30-11-2021 427 keer bekeken 0 reacties

De eerste twee landschapscafe’s van het themajaar ‘Ode aan het landschap’ zijn geweest. Eén in Dwingeloo bij NP Dwingelderveld (28/10)) en één in Steenwijk bij NP Weerribben-Wieden (4/11 ).

Centraal stond de vraag: "Welk landschap wil je in en om het nationaal park en wat is het lonkend perspectief voor toerisme en landbouw?". De gesprekken werden opgeluisterd met interviews, debat, columns en prachtige live muziek van Mudita.

In het kader van het nationaal themajaar 'Ode aan het Landschap' organiseert Staatsbosbeheer in totaal vier van deze landschapscafés. De volgende twee landschapscafé’s zijn Lauwersmeeren Nieuw Land. Beide zijn ivm beperkende maatregelen rondom het Coronavirus verplaatst naar voorjaar 2022.

Groen hart in veranderend landschap
De Nationale Parken ontwikkelen zich tot meer dan een bijzonder natuurgebied. De natuurkernen liggen ingebed in het landschap, en vormen met de cultuurhistorie en een deel van de aanpalende bedrijvigheid en de woonomgeving een samenhangend geheel. De talkshows gaan in op de vele ruimtelijke ontwikkelingen die op de Nationale Parken af komen en over de kansen en dilemma's die daar bij horen. Thema's die aan de orde komen zijn: landbouw, toerisme en energietransitie. Er is veel aandacht voor de toekomstige generatie: jongeren. Met interessante tafelgasten, live muziek, film, columns en ruimte voor een goed gesprek met het aanwezige publiek hebben we een laagdrempelige formule in huis om een divers publiek aan te trekken. En, actief te betrekken bij 'hun' landschap van de toekomst. 

De landschapscafés zijn een vervolg op de succesvolle talkshows over De Wilde Stad en De Nieuwe Wildernis die Staatsbosbeheer in 2013 en 2018 heeft georganiseerd. De formule staat als een huis, de thema's daarentegen zijn op maat gesneden voor de omgeving rondom de Nationale Parken. 

Ode aan het Landschap
Er zijn meer initiatieven die we samen met het Nationale Parken Bureau en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed organiseren gedurende dit themajaar. Zo zijn er een twee landschapsateliers gericht op jongeren in NP Nieuw Land en NP Lauwersmeer. Ook de publicatie van het essay van Marcel van Ool: 'Het innige landschap', dat overigens ook een plek krijgt in de talkshows. En, de zes audio fietsroutes 'Meesterwerk Nederlands Landschap', die samen met het RCE zijn ontwikkeld. 

Voor vragen: J.wolf@staatsbosbeheer.nl programmamanager Nationale Parken

Informatie en data www.staatsbosbeheer.nl/landschapscafe.
 

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen