Nationale parken zetten vogeltrek op de kaart

15-04-2022 817 keer bekeken 0 reacties

Met een prachtige trekvogelposter zetten het Nationale Parken Bureau, zes nationale parken en Werelderfgoed Waddenzee langs de Nederlandse kusten de vogeltrek in de kijker. De poster vertelt het fascinerende verhaal van de jaarlijkse trek van tientallen miljoen vogels langs Nederland.

Op de grens van water en land is voor veel trekvogels voedsel te vinden. Precies langs deze waterrijke grens van water en land liggen de zes nationale parken Oosterschelde, NLDelta, Nieuw Land, Duinen van Texel, Lauwersmeer en Schiermonnikoog en Werelderfgoed Waddenzee, iconen van de Nederlandse Deltanatuur waar heel veel van deze trekvogels te zien zijn. De poster is verkrijgbaar vanaf Pasen.

Zo sterk als de zwakste schakel
De vogeltrek. Misschien wel één van de boeiendste verschijnselen in onze natuur. Jaarlijks trekken miljarden trekvogels over de aarde van hun overwinteringsgebieden naar hun broedgebieden en weer terug. Ze vliegen honderden kilometers aan één stuk en trotseren onderweg vele gevaren. Ons land ligt precies op een belangrijk knooppunt middenin de Oost-Atlantische trekroute. Jaarlijks komen hier ruim driehonderd verschillende soorten trekvogels langs. Op de hele route moeten voldoende veilige en voedselrijke wegrestaurants zijn. De route is zo sterk als de zwakste schakel.

Trekvogelposter gratis verkrijgbaar
Janneke van Montfort van het Nationale Parken bureau: “We willen graag dat het bijzondere verhaal van de vogeltrek en de rol die de Nederlandse nationale parken daarin spelen, bekend wordt bij de mensen. Want ‘bekend maakt bemind'. Daarom zijn zes nationale parken en Werelderfgoed Waddenzee de samenwerking aangegaan om deze bijzondere rijkdom onder de aandacht te brengen; een trekvogelposter voor jong en oud.”

De poster is niet alleen mooi voor aan de muur, maar geeft ook een inkijkje in de internationale trekroutes van elf iconische trekvogels die Nederland elk jaar bezoeken. Bezoekers kunnen de trekvogelposter gratis ophalen in de bezoekerscentra van de nationale parken en bij de diverse  gastheren of download een exemplaar van de poster.

Trekvogels in het echt zien?
De nationale parken langs de Nederlandse kusten bieden veilige ‘havens’ voor trekvogels. Trekvogels zijn vooral in het voor- en najaar te bewonderen. Via de QR-code op de poster kun je vinden waar je precies moet zijn én wanneer er excursies worden georganiseerd. Vergeet je verrekijker niet! 

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen