Natuur, dat zijn wij!

18-12-2022 369 keer bekeken 0 reacties

Vijf jaar Nationale Parken Programma, daar keken wij alweer bijna een maand geleden op terug in Kasteel Groeneveld.

Wat een fijne dag was het! Een weerzien tussen gelijkgestemden, mensen die zich al jaren inzetten voor de nationale parken in Nederland. Maar ook: enthousiasmerende en deskundige sprekers, de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek Van Nature, over de Nederlandse nationale parken, vijf verschillende workshops en een vooruitblik op het komende jaar waarin er verder geschreven zal worden aan het beleidskader van de nationale parken door LNV i.s.m. provincies en partners van de nationale parken.

Michiel Rijsberman, gedeputeerde voor de provincie Flevoland en voorzitter van onder veel meer het platform Nationale Parken opende het gevarieerde programma en ging in gesprek me Saskia de Mol van Otterloo over de afgelopen vijf jaar van het programma. De vijf workshops zetten de deelnemers op scherp. Er werd veel van ze gevraagd, of het nu om actieve participatie ging bij de workshop Gebiedsopstellingen van David van Zelm van Eldik, Nationale Parken als oplossing voor de transitie in het landelijk gebied van Keimpe Wieringa en Duurzaam toerisme door Nienke Dijkstra of juist om rust en stilte bij Het innige landschap door Marcel van Ool. Blijkbaar sprak het aan want we zagen ontroering en fascinatie, de vele bezoekers hingen aan de lippen van de sprekers. De vier pitches over de campagne Beleef de nationale parken van Anja Brands, Beleef de trekvogels door Wilco Jacobusse, de beleefapp van de Weerribben Wieden door Lisanne Kruiswijk en samenwerken met ondernemers door John Haitsma gaven een mooi kijkje achter de schermen hoe je een dergelijk concept bedenkt en uitvoert. Samenwerking is vaak het sleutelwoord.

Ignace Schops weet als geen ander hoe hij een verhaal over de teloor van de natuur moet vertellen en dat deed hij met verve in het tweede deel van het event. Dat biodiversiteit veel meer is dan de bloemetjes en de bijtjes is bij de meeste mensen in de zaal wel bekend, maar dat er per jaar 30.000 soorten uitsterven kwam wel even hard binnen. Lees zijn boek mensen, ‘Gered door de boomkikker’!

Boudewijn Revis, directeur terreinbeheer bij Staatsbosbeheer reikte het eerste exemplaar van het boek Van Nature uit aan Donné Slangen, een prachtig groot boek met veel wetenswaardigheden over ieder nationaal park in Nederland. De uitgever was er ook bij evenals Marcel van Ool, een van de schrijvers van het boek. Tenslotte was het woord aan de DG Natuur van het Ministerie van LNV, Donné Slangen die het publiek een korte vooruitblik gaf over het komende Programma Nationale Parken.
Tijd was er ook voor netwerken tussen de bedrijven door en natuurlijk bij de borrel. Over een ding was iedereen het eens: volgend jaar weer!

Vijf jaar nationale parken programma, daar keken wij alweer bijna een maand geleden op terug in Kasteel Groeneveld. Wat een fijne dag was het! Een weerzien tussen gelijkgestemden, mensen die zich al jaren inzetten voor de nationale parken in Nederland. Maar ook: enthousiasmerende en deskundige sprekers, de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek Van Nature over de Nederlandse nationale parken, vijf verschillende workshops en een vooruitblik op het komende jaar waarin er verder geschreven zal worden aan het beleidskader van de nationale parken door het Ministerie van LNV i.s.m. de provincies en partners van de nationale parken.

Michiel Rijsberman, gedeputeerde voor de provincie Flevoland en voorzitter van onder andere het Kernteam Nationale Parken opende het gevarieerde programma en ging in gesprek met Saskia de Mol van Otterloo over de afgelopen vijf jaar van het programma. De vijf workshops zetten de deelnemers op scherp. Er werd veel van ze gevraagd, of het nu om actieve participatie ging bij de workshop ‘Gebiedsopstellingen’ van David van Zelm van Eldik, ‘Nationale Parken als oplossing voor de transitie in het landelijk gebied’ van Keimpe Wieringa en ‘Duurzaam Toerisme’ door Nienke Dijkstra of juist om rust en stilte bij ‘Het Innige Landschap’ door Marcel van Ool. Blijkbaar sprak het aan want we zagen ontroering en fascinatie; de vele bezoekers hingen aan de lippen van de sprekers. De vier pitches over de campagne ‘Beleef de nationale parken’ van Anja Brands, ‘Beleef de Trekvogels’ door Wilco Jacobusse en Jörgen de Bruin, de ‘Beleefapp Weerribben Wieden’ door Lisanne Kruiswijk en ‘Samenwerken met ondernemers’ door John Haitsma gaven een mooi kijkje achter de schermen hoe je een dergelijk concept bedenkt en uitvoert. Samenwerking is vaak het sleutelwoord.

Ignaces Schops weet als geen ander hoe hij een verhaal over (de teloorgang) van de natuur moet vertellen en dat deed hij met verve in het tweede deel van het event. Dat biodiversiteit veel meer is dan de bloemetjes en de bijtjes is bij de meeste mensen in de zaal wel bekend, maar dat er per jaar 30.000 soorten uitsterven kwam wel even hard binnen. Lees zijn boek mensen, ‘Gered door de boomkikker’!

Boudewijn Revis, directeur terreinbeheer bij Staatsbosbeheer reikte het eerste exemplaar van het boek Van Nature uit aan de DG Natuur van het Ministerie van LNV Donné Slangen, een prachtig groot boek met veel wetenswaardigheden over ieder nationaal park in Nederland. De uitgever was er ook bij evenals Marcel van Ool, een van de schrijvers van het boek. Tenslotte was het woord aan Donné Slangen die het publiek een korte vooruitblik gaf over het komende Programma Nationale Parken.
Tijd was er ook voor netwerken tussen de bedrijven door en natuurlijk bij de borrel. Over een ding was iedereen het eens: volgend jaar weer!

Brochures/handreikingen
Speciaal voor het event is een brochure uitgebracht met 9 voorbeelden van succesvolle projecten en / of ontwikkelingen in de naionale parken die zijn gerealiseerd in de afgelopen jaren. Ook zijn er twee handreikingen uitgebracht; een handreiking over het zoneringsmodel en een handreiking over de rol van de nationale parken bij de grote ruimtelijke opgaven.

 

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen