Pilots Mooi Nederland

15-03-2023 324 keer bekeken 0 reacties

Drie nationale parken zijn geselecteerd voor de pilots van het programma Mooi Nederland: Weerribben Wieden, Utrechtse Heuvelrug en Hollandse Duinen i.o..

Om het gebiedsproces (op gang) te helpen zal een bureau inrichtingsprincipes ontwikkelen bij opgaven die concreet in een park of in de overgangszone van nationale parken spelen. Het is nadrukkelijk geen inrichtingsplan, maar met ontwerpend onderzoek worden wel verschillende mogelijkheden en kansen verkend, die vanaf het najaar in alle parken kunnen worden ingezet. 

Met het programma Mooi Nederland stelt het Ministerie van Binnenlandse Zaken de belevingswaarde, gebruikswaarde én toekomstwaarde centraal bij het ordenen van de ruimte. Zo is er ook gekeken wat dit programma kan bijdragen aan de nationale parken (zie p. 37 Iconisch Landelijk Gebied).
Een van de doelstellingen uit de NOVI is het aanpakken van de overgangsgebieden tussen natuur en landelijk gebied. Uit de parken die interesse toonden is een selectie gemaakt door het Ministerie van BZK.
De bedoeling is dat er door een bureau inrichtingsprincipes worden ontwikkeld bij opgaven die er concreet in de nationale parken of in de overgangszones ervan spelen. Dat helpt als het goed is bij het vormgeven van het gebiedsproces. Het resultaat is nadrukkelijk geen inrichtingsplan, maar met behulp van ontwerpend onderzoek worden wel verschillende mogelijkheden en kansen verkend. Na ontwerpend onderzoek zal er ook gekeken worden naar het instrumentarium wat voor de inrichtingsprincipes nodig is. Eind 2023 is het ontwerpend onderzoek klaar. Dan kan het breed ingezet worden bij alle nationale parken. 
De drie gebieden die zijn geselecteerd zijn: de Baarlingerpolder bij Nationaal Park de Weerribben- Wieden, Landgoed Duivenvoorde in Nationaal Park Hollandse Duinen i.o. , en Buitengebied West Amersfoort op de Utrechtse Heuvelrug.

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen