Nederlandse nationale parken kansrijk voor onze gezondheid

03-07-2023 241 keer bekeken {0} reacties

Nederland telt 21 nationale parken die de parels zijn van de Nederlandse natuur. Het zijn de meest bijzondere natuur- en landschapsgebieden van ons land die al jaren werken vanuit de verbondenheid met de omgeving.

Het zijn vanuit die unieke natuurwaarden en de traditie van samenwerking ook vitale en kansrijke bronnen voor de publieke gezondheid in Nederland. Het verdiepen van de relatie tussen nationale parken en de gezondheidssector zal een boost geven aan beiden. Dit gaan we met voortvarendheid oppakken.

Dat was de conclusie van het inspiratieseminar op 29 juni 2023 in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, getiteld “Natuurinclusief: Impuls nationale parken en gezondheid”. De bijeenkomst was georganiseerd door het Nationale Parken  Bureau en het domein Gezondheid van de Agenda Natuurinclusief.

Inspirerende voorbeelden van Nederlandse en buitenlandse nationale parken passeerden de revue. Verwezen werd ook naar de internationale beweging “Healthy Parks, Healthy People”. Gememoreerd werd dat de relatie nationale parken en gezondheid vroeger een voor de hand liggende was: veel zogenoemde kuuroorden en (andere) medische instellingen werden gevestigd in of rond nationale parken. In landen zoals Duitsland is die relatie er nog steeds, hier in Nederland is de band tussen nationale parken en de gezondheidssector gaandeweg verdwenen.

De conclusie van het seminar was dat er veel te winnen is op het vlak van het gezamenlijk versterken van de natuur- en gezondheidsfunctie van nationale parken. Een aantal kansrijke samenwerkingen zal worden verkend en nader uitgewerkt worden in pilots.

Daarbij valt te denken aan zaken als:

  • Het ontwikkelen van meer natuur & gezondheidsgerichte activiteiten in en rond nationale parken;
  • Het laten doorverwijzen door huisartsen naar contact met de natuur van nationale parken en omgeving;
  • Het ontwikkelen van programma’s voor mensen die in hun dagelijks leven nauwelijks contact met de natuur hebben, vanwege het wonen en werken in een versteende omgeving of door beperkte sociaal-economische omstandigheden.

In landen als het Verenigd Koninkrijk en Canada zijn, met actieve betrokkenheid van de officiële gezondheidszorg, dergelijke programma’s ontwikkeld en in uitvoering. De uitvoering van deze programma’s resulteren in gezondere mensen en een verlaging van zorgkosten.

De uitkomsten van de bijeenkomst worden ingebracht in het landelijk overleg van de nationale parken en in de ontwikkeling van de Agenda Natuurinclusief 2.0, die eind van dit jaar naar onder meer de Ministerraad en het IPO wordt gezonden. Ook wordt er een studie gestart naar de monetaire publieke gezondheidswaarden van nationale parken in Nederland.

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...
Cookie-instellingen