Recreatieve poorten in nationale parken:  een goed begin is het halve werk in bezoekersmanagement

25-10-2023 346 keer bekeken 0 reacties

Recreatieve poorten en entrees helpen om de bezoekers in en om een nationaal park in goede banen te leiden. Een recreatieve poort is dus een belangrijk hulpmiddel in bezoekersmanagement. En dat is nodig, want het is druk in het Nederlandse groen.

Een poort kan fungeren als ontvangstpunt van bezoekers, als startpunt van wandel- en fietsroutes  en kan zo ingezet worden als zoneringsinstrument om bezoekers te spreiden en kwetsbare natuur te ontzien. Een recreatieve poort is dus een belangrijk hulpmiddel in je bezoekersmanagement. En dat is nodig, want het is druk in het Nederlandse groen.

Het Nationale Parken Bureau heeft daarom een Handreiking Recreatieve Poorten en Entrees gemaakt voor nationale parken die aan de slag willen met het opzetten van recreatieve poorten. Nationale parken zijn dé uithangborden van de Nederlandse natuur en zij ontwikkelen zich tot duurzame toeristische bestemmingen. Binnen het toeristisch beleid in nationale parken is daarom duurzaam toerisme het uitgangspunt. Dit vraagt nogal wat van de wijze waarop je toerisme en recreatie kunt aanpakken binnen een gebied. Er moet een goede balans zijn tussen menselijke activiteiten en de natuurwaarden. Een goede geleiding of zonering helpt daarbij, te beginnen met het bepalen waar de bezoekers worden ontvangen.

De entrees of poorten vervullen een belangrijke functie in deze aanpak. In de ‘Handreiking Recreatieve poorten en entrees’ staat een aanpak beschreven die de nationale parken kan helpen om poorten en entrees te ontwikkelen of door te ontwikkelen. En deze Handreiking is ook aan te bevelen voor andere natuurgebieden die tegen dezelfde vraagstukken aanlopen.

De Natonale Parken Nieuw Land en Zuid Kennemerland hebben inmiddels een dagsessie gehad met gebiedspartners waarin zij aan de hand van deze handreiking hun entrees en toegangspoorten tegen het licht hebben gehouden. Dat leverde interessante inzichten op waarmee zij aan de slag kunnen gaan.

Download hier de  de handreiking Recreatieve poorten en Entrees . 


 

 

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen