Een poort kan fungeren als ontvangstpunt van bezoekers, als startpunt van wandel- en fietsroutes en kan zo ingezet worden als zoneringsinstrument om bezoekers te spreiden en kwetsbare natuur te ontzien. Een recreatieve poort is dus een belangrijk hulpmiddel in je bezoekersmanagement. En dat is nodig, want het is druk in het Nederlandse groen.
Het Nationale Parken Bureau heeft daarom een Handreiking Recreatieve Poorten en Entrees gemaakt voor nationale parken die aan de slag willen met het opzetten van recreatieve poorten. Nationale parken zijn dé uithangborden van de Nederlandse natuur en zij ontwikkelen zich tot duurzame toeristische bestemmingen. Binnen het toeristisch beleid in nationale parken is daarom duurzaam toerisme het uitgangspunt. Dit vraagt nogal wat van de wijze waarop je toerisme en recreatie kunt aanpakken binnen een gebied. Er moet een goede balans zijn tussen menselijke activiteiten en de natuurwaarden. Een goede geleiding of zonering helpt daarbij, te beginnen met het bepalen waar de bezoekers worden ontvangen.
De entrees of poorten vervullen een belangrijke functie in deze aanpak. In de ‘Handreiking Recreatieve poorten en entrees’ staat een aanpak beschreven die de nationale parken kan helpen om poorten en entrees te ontwikkelen of door te ontwikkelen. En deze Handreiking is ook aan te bevelen voor andere natuurgebieden die tegen dezelfde vraagstukken aanlopen.
De Natonale Parken Nieuw Land en Zuid Kennemerland hebben inmiddels een dagsessie gehad met gebiedspartners waarin zij aan de hand van deze handreiking hun entrees en toegangspoorten tegen het licht hebben gehouden. Dat leverde interessante inzichten op waarmee zij aan de slag kunnen gaan.
Download hier de de handreiking Recreatieve poorten en Entrees .